Obiceiuri specific romanesti

Bradul
In dimineata nuntii, ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe si chifle. Brazii sunt purtati de tineri necasatoriti pana la casa nasului, unde, unul este legat in fata portii. Apoi, alaiul isi continua drumul catre casa miresei, loc in care ramane cel de-al doilea brad.
Bradul este simbolul vigorii si al tineretii; impodobirea lui simbolizeaza viata "imbelsugata" a viitoarei familii.

Barbieritul mirelui
Un prieten apropiat al mirelui il barbiereste, in mod simbolic pe ginere. Asezat pe un scaun, cu bani sub picior, mirele nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii.
Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al pregatirii baiatului pentru nunta.

Imbracatul miresei
Nasa, impreuna cu mama miresei si prietene apropiate ajuta mireasa sa se imbrace, pentru ca la sfarsit, nasa singura sa-i lege voalul si coronita. Se desfasoara in acelasi timp cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta.
Tot acum lautarul canta o melodie specifica (Ia-ti mireasa ziua buna) ce semnifica plecarea din casa parinteasca si intemeierea unui nou camin.

Hora miresei
Hora miresei (Nuneasca) se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si, uneori, rudelor apropiate.

Ruperea turtei
Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, comestibile sau nu - trandafiri, diferite impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum (invitatilor).
Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea.

Dansul gainii
O gaina gatita, impodobita cu flori, o bancnota si diferite ornamente in functie de regiune este oferita nasului in schimbul unei sume de bani, ceea ce simbolizeaza petirea fetei de catre nas pentru mire. Dupa dansul gainii invitatii pregatesc darul pentru miri.

Legatul miresei
Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa (batic), simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite, care se spune ca va fi urmatorea care se va casatori.
Calendarul Nuntii    |    Informatii utile    |    Obiceiuri dinaintea nuntii
Obiceiuri din timpul nuntii    |    Obiceiuri specific romanesti
Despre noi       Servicii       Preturi       Diverse       Galerie Foto       Contact